keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Kuinka budjetoida?



Multa on nyt pariin otteeseen kysytty rahan keräämisen ja budjetin suhteen, niin pistetäänpä vastaus nyt samalla postaukseen :)

Oon rahottanu matkani tekemällä niska limassa duunia mm. kassalla (tätä ennen muilla paskaduuneilla kuten siivoomiselle, subwaylla ja PUHELINMYYNNILLÄ) ja säästämällä lähes kaiken. Oon tehny valintani, että en muuta vielä himasta pois ja se on suuri etu. Se että asun vielä vanhemmillani mahdollistaa sen, että voin säästää lähes kaiken kun ei ruokaa tai vuokraa tartte maksaa. Olen siitä hyvin kiitollinen vanhemmilleni :)

Rahaa tarttee sen verran kuin tarvitsee lentolippuihin + budjettiin. Eli kandee laskee niin, että lennot + vakuutus + mahd. rokotukset + mahd. hankinnat (esim. rinkka ja muut asiat, joita joudut ostamaan) + mahd. viisumit + mahd. kulut, joita joudut matkan aikana maksamaan (esim. puhelinliittymä, jos oot pistäny sen sellaselle “on hold” -liittymälle, josta maksat esim. vain euron kuussa) + päivä budjetti x pvt + kandee aina varata EXTRA rahaa, koska aina tulee jotain paskoja eteen, joihin meneekin enemmän rahaa, kun on laskenut. + jos tiedät, että haluat esim. hypätä laskuvarjohypyn, niin kannattaa ottaa selvää, paljonko se maksaa, ja varaa sen verran ylimääräistä myös.



Esim. itse varasin Balille pelkkää budjettia varten 20e/pv x 30pv = 600e + 200e extraa. Sit päälle tietty lääkkeet (esim. japanin aivokuume, josta pulitin 240e, malarialääke) + vakuutus + jotkut pikkusälät, joita jouduin ostamaan (rinkat sun muut mulla on onneks jo edellisiltä reissuilta) ja lennot tietty.

Pakko nyt jälkiviisaana sanoa, että meni VÄHÄN enemmän rahaa tuolla Balilla, kun mitä olin odottanut :D Toisaalta, en kuitenkaan noudattanut mitään niin suuria Backpacker-periaatteitani rahan käytön suhteen, koska kyseessä oli joululoma, jolla halusin oikeasti rentoutua ja pitää hauskaa (koska olin raatanut viimeiset 5 kuukautta niska limassa koulutöitä ja duunia tehden), joten baarissa tuli käytyä välillä, vaikkei päiväbudjetti sitä olisikaan sallinut.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että välillä sattuu haavereita, jonka vuoksi on hyvä olla mukana luottokortti. Maksaessasi lääke- ja sairaalakuluja kerää kaikki kuitit talteen ja pyydä vaadittavat todistukset, jotta saat kerättyä rahasi vakuutukseltasi helposti.



Myös yksin matkustamisen hyvistä ja huonoista puolista on kyselty, ja niistä voi olenkin jo kirjoittanut tänne.

Kirjotin tuon tekstin puolisen vuotta sitten, joten voisin lisätä jotain tuosta yksin matkustamisesta Interrailiin ja Baliin verraten: Mun mielestä oli IHANAA istua junissa yksin, kun pysty vaan keskittyä siihen olemiseen, maisemien ohi vilahteluun ja omissa ajatuksissa seikkailuun. Vietin myös Portugalissa ollessani yhden onnellisimmista päivistä, kun matkakumppaninani oli pelkästään kamera ja iPodi lähtiessäni lautalla Costa da Caparican -niemelle. Tuntui vaan niiiin hyvältä olla yksin ja nauttia olemisesta ja ympäristöstä.

Jos en olisi ollut yksin reilillä, niin tuskin myöskään olisin hengaillut paikallisten lifeguardejen kanssa portugalissa, tutustunut belgialaisiin poikiin junassa Berliiniin  tai voinut noin vain lentää Tomin pyytämänä hänen setänsä luo Lontooseen (hyläten kaikki alkuperäset suunitelmat "en helvetis tuhlaa aikani johonki Englantiin!").

Balilla taas kun selvisi, että hostelleja saarella ei ole (paria lukuun ottamatta, jotka itse asiassa maksavat saman verran tai enemmän kuin hotellit!), ei yksin reissaaminen ollut oikein vaihtoehto. Onneksi Jassu oli samaisella saarella niin pystyttiin jakamaan asumiskustannukset. Mutta kun tiemme erosivat, oli kuitenkin niin paljon jännempää tallustaa rinkka selässä sitä tietä yksinään, vaikka kuinka hauskaa (ja sekavaa) meillä oli ollutkin Kutalla sun muualla ;) Kun ei ollut reissussa sen kotoa tutun tytön kanssa, tutustui paljon useampaan ihmiseen ja päivätkään eivät olleet niin arvattavia.

Olen tullut siihen tulokseen, että kyllä se yksin matkustaminen vain on kivempaa. Vaikka vietettiinkin Jassun kanssa tehtiin koettiinkin yhdessä vaikka mitä liftaamisesta bikini waxeihin, niin I can't help to think, että mitäköhän kaikkea muuta olisi tapahtunut, jos olisi backpackanut tän kuukauden ihan omillaan? Toisaalta - everything happens for a reason - en usko, että olisin tavannut kaikkia niitä ihania ihmisiä (mm. Milka <3), jos olisin tehnyt jotain toisin.

2 kommenttia: