torstai 26. toukokuuta 2011

Välivuodesta (vastalause Taloussanomien uutiseen)

Luin Taloussanomien sivuilta välivuotta käsittelevän uutisen. Suosittelen siihen tutustumista, ennen kuin jatkatte merkintäni lukemista. 


Matti Apuselle sellaiset terkut, että kyllä sen reissuun kuluneen kymppitonnin eteen sai tehdä töitä


Minua raivostuttaa uutisen antama jyrkän negatiivinen ja mustavalkoinen kuva välivuosista, ja sen tapa lokeroida kaikki sen viettäjät lusmuiksi. Ymmärrän kyllä, että Suomen talouden kannalta välivuodet eivät ole kannattavia, mutta kun eihän se välivuosi automaattisesti sitä meinaa, ettei silloin tai siinä sivussa tehtäisi töitä!


"Nyt loppui välivuosien vietto! Elinkeinoelämä on kyllästynyt nuorten lorvailuun koulun jälkeen, kun joka neljäs uusi ylioppilas ei edes pyri opiskelemaan kirjoitusten jälkeen. Työuria haluttaisiin pidentää myös niiden alkupäästä. – Eikö nuorille opeteta kotona työntekoa, jos välivuosi tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, kysyy EVA:n johtaja. "

Siis anteeksi nyt vain, mutta en ymmärrä miten EVA:n johtaja on edes saanut tälläisen yhtälön aikaiseksi, että välivuosi = nuorille ei opeteta kotona työntekoa. On monia syitä, miksi ihmiset viettävät välivuoden, mutta ne, jotka tietoisesti päättävät jättää hakematta heti kouluun, yleensä tekevät sen hyvästä syystä. Välivuoden voi myös käyttää hyödyllisesti eikä EVA:n johtajan kuvailemaan "lorvailuun". Hyvin moni nuori käyttää sen vuoden töitä tehden ja rahaa säästäen, jotta esim. omaan ensimmäiseen kotiin muuttaessa pystyy elämään inhimillisesti, jos myöhemmin ei ole tarkoitus tehdä töitä opiskelun lomassa. Omista kavereistani lähes kaikki ovat tehneet ahkerasti töitä sapaattivuotenaan.



"– Jos välivuosi tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, niin nuorella ei näytä ole kovin realistista kuvaa siitä, mihin hän on menossa. Vaikuttaa, että nuorille ei kotona enää opeteta samanlaista työn eetosta kuin aikaisemmin."

Suoraan sanottuna vituttaa, että elämästä tehdään tälläistä suorittamista ! Lukion ja jatko-opintojen välissä on juuri ideaalinen ja ainutlaatuinen hetki toteuttaa itseään. Ei elämän pidä olla yhtä puurtamista ja tekemistä liukuhihnassa. Esimerkiksi itse päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni Australian matkaamisesta, koska tunsin, että jos en nyt lähtisi, en ehkä koskaan enää pystyisi ja se olisi huomattavasti vaikeampaa sitoumuksien takia. Myöhemmin tulevaisuudessa opinnot, asuntolaina ja perhe verottaisivat omaa matkusteluani, joten halusin lähteä NYT. Ja minulla nimenomaan oli hyvin realistinen kuva mihin olin menossa: töitä tehden Australiaan ja sen jälkeen pääsykokeisiin.



Sellaista haluasin kysyä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajalta Matti Apuselta, että millä perustein hän pystyisi luokittelemaan minutkin - välivuoden viettäjän - lusmuksi, jolle "ei kotona enää opeteta samanlaista työn eetosta", jos ennen välivuottani olen suoriuttanut peruskoulun ja ylioppilastutkinnon M:n paperein ja siinä sivussa vielä tehnyt töitä 13-vuotiaasta saakka ??? Kyllä, olen siitä asti mm. jakanut lehtiä, toiminut puhelinmyyjänä, siivoojana, yhteyspäälliköiden assistenttina, ravintolatyönekijänä, haastattelijana, kassamyyjänä kuin esimiesharjoittelijanakin. Ainiin, 10-13-vuotiaaksi toimin WWF:n Pandamyyjänä. Vähän siis kummastuttaa tässä uutisessa tehdyt yleistykset !


Kyseisessä uutisessa myös mainitaan moneen kertaan, kuinka välivuotena vain lorvaillaan. Itse ainakin olen raatanut hiukset tötteröllä töissä jopa kuutena iltana viikossa. On mukavaa, kun on reissannut neljä kuukautta mutta myös vastapainoisesti loput ajasta ollut kokopäiväisessä työsuhteessa. Myös kesän ajan. 


"Kehottaisin nuoria harkitsemaan, kasvattaako välivuosi ihmistä jotenkin merkittävästi enemmän kuin opiskelun aloittaminen."


Tämän uutisen kirjoittajat eivät koskaan taineet pitää välivuotta. Voi kuule kuinka sitä on hukassa lukiosta päästyään, kun ei tiedä mitä haluaa ja luulee tietävänsä mitä haluaa. Harvat ja onnekkaat tietävät vetäessään valkolakit päihinsä, että haluavat lääkäreiksi tai automekaanikoiksi. Moni kärsii jostain, mitä tykkään kutsua kauppissyndroomaksi. Toisin sanoen, kaikki hakevat kauppakorkeakouluun, koska eivät oikein tiedä mitä haluavat tehdä / luulevat haluavansa sinne / tietävät, että se ei varsinaisesti sulje mitään ovia. Omalta luokaltani kauppissyndroomalaisia oli noin viitisentoista itse mukaan lukien. Tänä vuonna samaisesta porukasta kauppikseen hakee enää vain ne kaksi, jotka tietävät edelleen haluavansa sinne. Kaikki muut ovat välivuoden aikana tajunneet, mitä haluavat oikeasti tehdä.


Haluaisin kysyä, että mistä johtaja Matti Apunen Elinkeinoelämän valtuuskunnasta (EVA) tietää, etteikö välivuosi juuri kasvattaisikin merkittävästi enemmän kuin opiskelun aloittaminen. Uskon, että jos välivuoden viettää esimerkiksi ulkomailla, niin silloin ihan varmasti tulee kypsymään. Itsehän  kun otin tietoisen hengähdystauon lukion jälkeen ja lähdin reissaamaan, lähdin pois vanhempien helmasta. Sain aivan rauhassa miettiä omaa elämääni ja valintojani, joka tuntui aika luksukselta verrattuna painostavaan koti-ilmapiiriin, josta olin paennut. Kasvoin huomaamattani reissun aikana paljon ja itsenäistyin. Suurimman muutoksen huomaan siinä, etten enää mieti, että en voisi tehdä jotain tiettyä valintaa korkeakoulun suhteen, koska se ei olisi kaikkien mieleen. Tiedän, että jos en olisi ottanut tätä vuotta itselleni ja lähtenyt reppureissaamaan, en olisi ymmärtänyt, että elän tätä elämää vain itseni vuoksi. En usko, että olisin hakenut omien toiveiden mukaiseen jatko-opiskelupaikkaan, koska olisin pelännyt liikaa. Olisin tehnyt valintani tuttujen odotusten ja paineitten mukaan.


Uutisessa mainitaan ohimennen, että "Välivuosi on osalle edessä olosuhteiden pakosta, jos opiskelupaikkaa ei irtoa, mutta suuri joukko valitsee tauon opiskelusta tarkoituksella" mutta muuten välivuodesta, sen syistä ja sen käytöstä annetaan aivan liian mustavalkoinen kuva.


PS. Olin eilen Metropolian Kulttuurituotannon kokeen ensimmäisessä osassa, ja meni ihan helvetin hyvin! :) Sinne pyrki yli _600_, ja ennakkotehtävien perusteella 100 hakijaa kutsuttiin kokeeseen (hyvä minä!). Viikon sisällä saan kuulla, jos pääsen haastatteluun. Pitäkää peukkuja.

11 kommenttia:

  1. haitko mihinkään ennen välivuoden pitämistä?

    VastaaPoista
  2. Joo, "läpällä" ja ihan vain sen takia, ettei porukat heittäis mua pihalle..

    VastaaPoista
  3. harva tietää haluavansa automekaanikoksi ylioppilaslakin päähän vetäessään :D:DD:D

    VastaaPoista
  4. hyvä vastaus.. vaikka artikkelin kirjoittaja on siinä ihan oikeassa, että aivan liian moni sen välivuoden pitää..

    VastaaPoista
  5. so true ! + ihmiset pitää sitä välivuotta niiiin eri syistä et sinänsä kans aika tyhmä yleistää tolleen.
    Nii ja toivottavasti pääset mihin hait ♥ mau

    VastaaPoista
  6. anonyymi, no yritin keksiä jonku ihan lääkärin vastakohdan :'D Tajusin itekki vasta nyt ton epälogisuuden 8) Toisaalta kyllä tiedän ihmisiä, jotka on menny ylioppilaaks valmistuttuaan amikseen !

    Anonyymi, jep ei noi määrät tietenkään mikään hyvä juttu ole (varsinkaan, kun osa joutuu haluamattaan pitämään välivuoden), mutta tää uutinen/artikkeli meni ihan mustavalkoseksi mollaamiseksi.

    VastaaPoista
  7. Slack 4 laif! deal with it!

    VastaaPoista
  8. Joo, ei se välivuosi paha ole kunhan sen käyttää hyödyksi. Kieltämättä kyllä mullakin vähän hämmentää toi kun osa ei edes hae opiskelemaan koska ite kuulun siihen sukupolveen jolloin haettiin heti opiskelemaan. Kuulostan siltä kun olisin sua kovinkin paljon vanhempi :P No en mutta jollain tasolla se kuulostaa hieman oudolta ettei hae. Tietty jos on suunnitelmat selvät välivuodelle ja toteuttaa ne niin kyllähän se ihan hyvä juttu on.

    Ehkä tossa jutussa vanhemmalla sukupolvella on vaan sellai mielikuva että ne jotka eivät hae opiskelemaan -> eivät tee mitään muutakaan ts.hae töitä, hakeudu ulkomaille yms.

    Tsemppiä muuten tosta opiskelupaikasta! =)

    VastaaPoista
  9. Niin, kyllä varmasti oman nuoruuden ajan arvot ja tottumukset muokkaa näkökulmaa ja oletuksia välivuoden käytöstä.

    Kiitos, tulihan se opiskelupaikka saatua, ei tolta linjalta, mutta toiselta "ykkösvaihtoehdolta" :]

    VastaaPoista
  10. Tuolta EK:n suunnalta nyt tulee kaikenlaista ei-ihmeisläheistä kommenttia. Heidän mielestään ihmisen pitäisi heti lukion jälkeen jatkaa opiskelua, valmistua tarkasti tutkinnon määrittelemässä ajassa, tehdä töitä taukoamatta eläkeikään asti, jonka jälkeen parasta olisi heittää lusikka nurkkaan eläkkeen ensimmäisenä päivänä.

    Tosiaan siellä EK:ssa ei tunnuta ymmärrettävän tuota faktaa, että moni viettää välivuoden tehden töitä tai on jo tehnyt töitä sen rahan eteen mitä käyttää välivuotena. Sen jälkeen yleensä ajatus kirkastuu miksikä sitä tässä elämässä haluaa.

    Jos ajatellaan, että joku tekee väärän valinnan sen takia, koska ei saanut pitää välivuotta, ja miettiä asiaa ihan omalla painollaan, niin siinähän menee 2-4v koulusta hukkaan. Tuohon suhteutettuna yksi välivuosi on kaikista edullisin tapa..

    VastaaPoista
  11. Aivan! Se vasta kauheeta olisikin tuntea, että 4 vuotta on mennyt ihan hukkaan ja käteen olisi jäänyt vieläpä väärä tutkinto.

    VastaaPoista