lauantai 31. elokuuta 2013

Ulkomaille muutto: Osoitteen muutto minne? Sosiaaliturvasta putoaminen? Matkavakuutus?

Santahamina Sunset

Mulla on ihan hirmuisesti asiaa, mutta ei ole ollut YHTÄÄN vapaata hetkeä kirjoittaa, kun tähän viikoon on mahtunut mm. muutto ja kämpän luovutus ! Ollut äärimmäisen hektistä, kun Madridiin muuttoon on ollut enää viikko! Eli palaan huomenna illalla reilulla postauksella, kun poikaystävä lähtee takaisin inttiin...

Mutta tässä vastaus myös muille, joille ulkomaille muuttaminen tai vaihtoon lähteminen on edessä ja ajankohtaista - eli kannattaako Maistraattiin ilmoittaa ulkomaan osoitteensa vai siirtyä vain porukoille kirjoille? Aiemmassa postauksessa pohdiskelin siis osoitteen vaikutusta matkavakuutukseen, opintotukeen sekä sosiaalietuuksiin.

Kyselin Kelalta, kuinka toimia, kun edessä on vaihtoon lähteminen, ja näin minä tein:

Ilmoitin Postin kautta (sähköisesti), että muutan takaisin porukoille. Samaisella ilmoituksella pystyy osoitteen myös päivittämään Maistraattiin.
   >> Näin ollen postini saapuu porukoitten osoitteeseen


Tämän jälkeen täytin opintorahahakemuksen Kelalle ulkomailla opiskelusta, jotta saan korotettua opintorahaa ja -lainaa.
   >> Näin ollen vaikka olenkin kirjoilla porukoittenki luona, Kela ymmärtää, että ASUN ja                         OLESKELEN Espanjassa, joten opintorahaani eivät vaikuta vanhempani tulot (muuten                       vaikuttaisivat vaikka olenkin 22v....justiinsa)

Viimeiseksi täytin Kelassa lomakkeen tilapäisestä ulkomaille muutosta (Y 39 -lomake).
   >> Näin ollen en tipu pois sosiaaliturvan piiristä, koska oleskeluni Espanjassa kestää alle                vuoden.

Kela kirjoittaa asiasta näin: "Jos tarkoituksenasi on muuttaa ulkomaille alle vuodeksi eli tilapäisesti, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin ja olet oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos taas tarkoituksenasi on olla ulkomailla yli vuoden ajan, muuttoasi pidetään vakinaisena, jolloin oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan."

MATKAVAKUUTUKSEEN liittyen:

Kyselin myös eri matkavakuuttajilta, että vaikka olenkin vaihdossa, mutta kuitenkin KIRJOILLA täällä, niin voinko ostaa ihan perus vuoden matkavakuutuksen, joka on (yleensä) kolme kuukautta yhtenäisesti voimassa, jonka jälkeen pitää (joko ostaa lisäkuukausia [-->määräaikainen matkavakuutus] tai) tulla käväisemään Suomessa, jotta matkavakuutus 'alkaisi alusta' (verraten määräaikaista matkavakuutusta, jolloin ostaisin sen suoraan lisäkuukausineen ajalle 3.9-29.6. eli vaihdon ajaksi). Ja vastaus oli, että KYLLÄ voin ostaa vuoden voimassa olevan.

Palailen huomenna asiaan, LÄHTÖ KOLMEN PÄIVÄN PÄÄSTÄ... AAAAA. Sata juttua tekemättä (pakkaus!) ja sata postausideaa tekemättä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti