lauantai 18. kesäkuuta 2011

Yksin matkustamisen hyvät ja huonot puolet



Ollessani Australiassa matkakumppanina oli Kanadassa asuva serkkuni Laura, mutta mukaan myös tarttui jo heti toisella viikolla hollantilainen Melanie, joka reissasi loput kolme kuukautta kanssamme. Eräänä päivänä kyselin häneltä yksinmatkustamisen hyviä ja huonoja puolia, koska olihan hän ennen meitä ehtinyt matkaamaan hieman yksin. Kirjasin pros & cons -listan matkakirjaani, johon palasin myöhemmin. Olin ehtinyt olla reissulla suhteellisen pitkän ajan kahden tytön kanssa ja muodostanut omia mielipiteitä yksin matkustamisen ja yhdessä matkustamisen herkuista ja harmeista, joten aloin täydentämään lyhyttä listaa. Olin itse asiassa töissä (jep kahdeksan tunnin kassavuorossa ehtii ajatella asioita liikaa), kun aloin listaamaan asioita, ja ehdinkin kirjata aika monen monta pitkää kuittiliuskaa täyteen pieniä totuuksia matkustelusta, joten tässä olkaas hyvät, ENJOi:

VAPAUS
Varmaan maailman ihaninta on se, kun ei tarvitse tehdä kompromisseja. Hirveintä taas on olla sidottuna matkakumppaniinsa niin, ettei omin päin voi mennä. Don't get me wrong, normi elämässä olen sovittelija - yritän löytää aina kaikkia miellyttävän kompromissin, mutta siinä vaiheessa, kun on pulittanut reissusta kymppitonnin, niin eikö olisi jo lupa hieman tuijottaa omaan nuudelien täyttämään napaan ? Yksin saattaa myös explorata enemmän, koska matkakumppanisi saattaa olla se, joka holds you back. Toisaalta tämä samainen henkilö saattaa olla se, joka inspiroi sinua (esim. ADHD-hirmuli, Tom).



IHMISET
Huonoa yksikseen backpackaamisessa on se, ettei sulla ole ketään, jonka kanssa jakaa sun matkakokemusta. Tietty tuut varmaan matkustamaan monen eri ryhmän kanssa ja sulla tulee olemaan yksittäisiä kokemuksia niitten kanssa, mutta ei se kuitenkaan ole ihan sama asia, kuin "monogamous" matkustussuhde jonkun kaverin kanssa. Palatessani kotiin, tuntui, kuin matkaa ei olisi koskaan tapahtunutkaan, kun ei tullut muisteltua kenenkään kanssa kasvotusten matkaa kunnolla. Kummatkin matkakumppaneistani nimittäin asuvat eri maissa - Laura Kanadassa ja Melanie Hollannissa. Noh, onneks on Facebook!

Yksin taas tutustut ihan saletisti varmemmin helpommin ja enemmän muihin ihmisiin, kun mukana ei ole sitä tuttua turvaverkkoa, jota kaveriksi kutsutaan. Itse ainakin huomattiin Lauran ja Melanien kanssa, kuinka yhessä vaiheessa ei edes jaksanut alkaa vääntää mtn small talkia kenenkään kanssa, koska oli niin paljon helpompaa jäädä vaan istuman kolmisin meidän kuplaan (no okei myönnetään, oltiin myös ihan sairaan sick of the same questions: where you from, how long have you been here, where are you going etc).



MATKUSTAMINEN
"Although you're traveling alone, you're never alone" (-Tom). Yksin matkustaessa pääsee olemaan vapaa sielu, joka liitää porukasta toiseen. Varmaan kiinnostavinta on se, kuinka monta erilaista matkakumppaniryhmää pääsee tarkastelemaan sisältä päin. It's also pretty refreshing that you don't have to be stuck with the same person - if their face gets too boring you can just bounce ! ;) Yksin matkustamisessa on sekin hieno juttu, että jos jotkut kivat pojat pyytää sua mukaan reissaamaan niittenkaa, niin sun ei tartte kieltäytyä ihan vain sen takia, ettet voi feidata matkakaveriasi !

Toisaalta matkustaminen voi tuntua rankalta, kun ei ole ketään tukena ja turvana. Kaverin kanssa jos eksyy, se kuitataan yleensä naurulla, mutta yksin fiilis saattaa olla päinvastainen. Matkassa voi olla hyvin yksinäistä, jolloin toivoisi, että olisi vain lähtenyt kaverin kanssa reissuun. Myös matkatavaroiden kanssa nukkuminen julkisissakulkuvälineissä on huomattavasti vaikeampaa, kun ei voi pyytää kaveriaan vahtimaan kamppeitaan torkun ajan.



RAHA
Vaikka rahaa tuleekin säästettyä isomassa porukassa ruuan ostossa ja esim. auton vuokraamisessa, niin sitä ei tule kuitenkaan kulutettua muitten (epäsuorasta) painostuksesta huolimatta, kun on yksin liikkeellä. Omat päätökset rahan suhteen pysyy varmaan helpommin, kun kaverit eivät ole raahaamassa sua kaiken maailman rahan syöviin juttuihin (mitä ne nyt ikinä ovatkaan). Ei myöskään tarvitse kinastella siitä, kuka on kenellekin velkaa ja kuinka paljon. Matkan aikana yleensä mä olin se, joka osti meidän kolmen ruokaostokset, ja vaikka kirjasin kaikki menot päivämäärineen ja summineen ylös, niin aina jännitti rahan pyytäminen takas :D "Laura you owe me $22" "HOW COME???" "...:D" Aina sama juttu 8)



TAVARAT
Soolomatkaajana ostaessasi jotain, tuut saamaan just sen minkä oot pulittanu. Vähän epäselvästi sanottu, mutta siis hymyilyttää, ettei tartte olla splittaamassa shampoo / conditioner costeja Lauran kanssa, joka kuitenkin tulee käyttämään itse 85% pullon sisällöstä, koska se pesee joka päivä hiuksensa, kun itse taas suosin enemmän sellasta meriveden kaunistamaa au naturel lookia : D JA jos oot yksinäinen susi, kukaan ei myöskään tuu pummimaan joka päivä sun litran aurinkorasvaa, jonka IHAN ITSE olet ostanut ja jota kuitenkin IHAN ITSE joudut rinkassasi raahaamaan ;) Se litra kuiteskin painaa aika paljon!

Yksin matkustaessa et voi kuitenkaan vastavuorosesti lainata Lauran hiusharjaa, kun itse et pitänyt sitä tärkeänä asiana ottaa mukaan ja olet liian "köyhä backpacker" ostaaksesi omaa. Vaikka raha löytyykin juoda melkein joka ilta...


 

RUOKA
Itseksesi voit syödä IHAN mitä huvittaa, eikä ostaessasi tarvitse olla liikkeellä "ÄLÄ OSTA" -listan kanssa...... Tää on ehkä mun lempihajotus tän matkustuksen suhteen. Itsehän olen kaikkiruokainen ja vaikken esim. juustosta tykkää, söin sitä Ausseissa, koska come on, we are poor backpackers so we can't choose ! Lauran ja Melanien kaa oliki sit vähän different story. No okei, ymmärrän sen, ettei me ehkä kuitenkaan osteta lihaa (eikä tonnikalaa ;_;), jos Melanie on kasvissyöjä, mutta entäs sitten serkkuni... Saatto olla ehkä hieman kauhunsekanen "voi ei kenen kanssa mä oon lähtenyt kolmen kuukauden reissuun" -hetki, kun ekana iltana Australiassa käytiin Lauran kanssa ruokakaupassa, ja mulle selvis, kuinka saatanan nirso se on :D Siis voi jumalauta, Laura ei tykkää sipulista, sienistä (aika crucial ku Melanie kasvissyöjänä käyttää niitä paljon ruuassa) eikä mausteisesta ruuasta. Huom. ihan perus pippurikin oli liian tulista. Mehun piti olla 100% juice, no added sugar, eikä neiti suostunut, että munia paistetais rypsiöljyssä, vaan sen piti olla voita............ oh lord. Ok, ymmärrän vielä ton mehujutun, mutta en nyt ehkä kuitenkaan matkalla olis noin nirso. Ainiin: Laura ei tykkää myöskään omenamehusta :):):)

Mutta sitten taas yksin ruoka on kalliimpaa eikä sitä voi tehdä isoja satseja, koska ei ole isoa osallistusmäärää jakamaan kuluja. Myös erinäisten elintarviketuotteiden kuten maidon tai kinkkupaketin ostaminen voi olla ihan absurdia touhua, jos current location vaihtuu tiuhaan. Toisaalta, ruuan ostaminen on niiiiiiin paljon helpompaa,
kun ei tarvitse miettiä onko ruuassa lisättyä sokeria ja sipulia ja liikaa mausteita ja lihaa ja ja ja.......



RNDM
Ei tartte kuunnella kenenkään muun kuin omia toistuvia vastauksia, esimerkiksi mä ja Sam osataan Tomin matkustustarinat ulkoo.  Repetiivisistä jutuista puheen ollen: Reissulla huomasin tietyn toistuvan yhtälön. Kun Laura kertoi asuvansa Vancouverissa, alkoi kyselijä heti puhua Whistleristä. Melanie kun taas asuu Hollannissa, kääntyi keskutelu heti coffee shoppeihin. Mutta kun itse vastasin olevani Suomesta, hiljeni vastapuoli :D Ihan törkeen ihanaa, ettei tarttenu olla toistamas samoja asioita, niin kuin Laura ja Me :D

Toisaalta miinusta on se, ettei kukaan ei ota susta kuvia! (Ellet ole koko ajan nykimässä fellow reppureissaajia hihoista.) Toisaalta yhdessä matkustaessasi matkakumppaninasi saattaa olla kuvanirsokaveri, joka ei ota sinusta kuvia kuin pyydettäessä (vaikka itse räpsitkin hänestä satoja kuvia pyytämättä) ja silloinkin hänen kuvaustaidot saattavat olla hieman epäilyttävät... Rannalla taas et voi vuorotella matkakumppanin kanssa tavaranvahtina :/ Yksin matkustaessa ei myöskään ole sitä tuttua toveria, joka pistäis aurinkorasvaa sun selkään :( Onneks hostellit on pullollaan hyvännäkösiä miehiä, joita voi kosiskella aurinkorasvaputelin kanssa ;)

Muuta hyvää mainitavaa yksin matkustamisessa on se, että on lupa olla itsekäs. Kukaan ei vinee, että istut liian kauan lataamassa kuvia bloggeriin !!!



HUOM. Ei kannata ottaa tätä turhan tosissaan ;) Teksti on kieli poskella kirjoitettu !

2 kommenttia: